Cercar en aquest blog

dijous, 20 de juny del 2013

Recuperem la salut




El dret a la salut i a l’assistència sanitària està recollit i reconegut, entre d’altres, en la Declaració Universal dels Drets Humans, en el  Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC), en la Carta dels drets fonamentals de la UE, en la Constitució Espanyola i en l’Estatut de Catalunya.

Aquest és un dret que s’ha de tractar tenint en compte a TOTA la societat, sumant a partits polítics, entitats representatives, professionals, associacions, a tothom que pugui aportar quelcom.  A Catalunya ja s’han iniciat els treballs de la comissió que treballa en el document base del Pacte Nacional de la Salut. Per fer-ho bé, entenc que caldria començar definint un nou model socioeconomic que primi la salut i les persones (no com l’actual). Si ho obviem, comencem malament.

Apostaria més per un Pacte Nacional de la Salut i per un Servei Públic d’Assistència Sanitària i Seguretat Social. Un pacte que, cercant la igualtat, la universabilitat i la justícia social, reculli  qüestions tant bàsiques com que la salut és un dret fonamental de tota persona (independentment de si és ciutadà, resident o no es disposa de papers), que està lligada als efectes del model socioeconòmic (dieta, contaminació, xenobiòtics, sedentarisme, ...); que ha d’abordar-se de forma multidisciplinar; des d’una perspectiva social; vista com a inversió i no com a despesa; enfocada cap a la prevenció; amb un servei públic d’assistència sanitària i Seguretat Social l’objectiu del qual sigui  facilitar a tota persona l’assistència de qualitat que precisa. No necessitem un model d’èxit, necessitem i reclamo un model de servei públic, útil, humà i sense ànim de lucre

No sóc partidari de la gestió privada dels serveis públics. No em sembla la millor fórmula de gestionar els interessos de la ciutadania.; a no ser que aquesta gestió estigui en mans d’ entitats sense ànim de lucre (que no deixa de ser una gestió pública), actors socials molt importants que estan apostant/aportant una feina d’alt valor social en molts camps, en el sanitari, la integració social i laboral, cura de la infància i l’adolescència, cura i acompanyament de la gent gran... Des d’aquí el meu reconeixement.

Tots els recursos públics que vagin a parar a tercers (sempre sense ànim de lucre), cal que estiguin fiscalitzats escrupolosament. Coneixem massa casos de presumpte o comprovada malversació de recursos públics i corrupteles. La Sindicatura de Comptes ha de ser la encarregada de fer aquesta tasca de vigilància, DES DE LA INDEPENDÈNCIA POLÍTICA, i se’ls ha de dotar de les eines que els hi permetin fer-ho i recuperar, quan toqui, els diners malversats; posant en mans de la justícia aquells casos de presumptes irregularitats punibles.

Ens hi juguem molt, la salut. I amb això no s’hi pot jugar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada